fredag 26. november 2010

Min far var yrkesbefal, og på kompanibildene står han rett under H.M. Kong Haakon.

H.M Kongens Garde – Pionertroppen 1946:

Her står pappa som den gang var Troppsjef Horntvedt, avbildet t/v rett under H.M Kongen (Haakon) sammen med resten av befalet – Kompanisjef Aasen, Gardesjef Petersson og Nestkommanderende Ruud – og resten av troppen står under dem igjen.

Pappa ledet kompanier for flere mineryddinger etter krigen, og var den som aldri mistet en eneste mann under oppdragene.

Offiser: “Millitær tjenestemann som utleder sin makt direkte fra en suveren myndighet. Offiserer er bemyndiget til å benytte dødelig makt for å fullbyrde lovlige ordre fra sin regjering, enten direkte eller gjennom ordre til menige personer”

“Det norske forsvaret besto av et ganske begrenset antall offiserer før krigen.

En Kapteins grad tilsvarte gjerne Oberst i dag.

Kaptein, er den høyeste Kompanioffisersgrad i Hæren”.

Millitære grader i hæren i offisersklassen startet med Fenrik, og gikk oppover til Generalfeltmarskalk.

Pappa rakk her til Kapteins grad før han døde etter mange års kreftsykdom i 1965.

Kisten ble båret ut fra Ullevål ved æresvakt.

Jeg ble veldig glad da jeg fant disse skattene gjemt og glemt i et skap hos mamma like før jul.

Der hadde de ligget i over 60 år…

Gardesjef Petersson, pappa og Major Skutle var omgangsvenner på fritiden også.

Utdrag fra

Gardens Historie .

Av Gardist Stian Jenssen.

‘Gardistene regner det for en ære å holde vakt om Kongen og vil gjerne gi uttrykk for sin følelse av takknemlighet over hva Hans Majestet har gjort for og betyr for land og folk.’’1

Slik uttalte daværende Gardesjef Petersson seg i forbindelse med Gardens gjenopprettelse etter krigen. I enhver historie som spenner seg over det 20 århundre vil den andre verdenskrig stå som et sentralt og definerende skille, så også for Garden. 

Som en av få norske militære avdelinger var Garden aktivt involvert i de hektiske aprildagene 1940.2

Totalt falt 94 Gardister under den andre verdenskrig.3 Den andre verdenskrig står derfor som en monumental hendelse i Gardens historie. 

Ikke bare fordi det var første og hittil eneste gang Garden var i krig, eller fordi et stor antall Gardister falt, men kanskje først og fremst fordi man fikk bevist i 1940 at man var oppdraget verdig. 

Garden var mer enn en vakt og parade avdeling og hadde bestått den ultimate prøvelsen i felt. Man hadde lyktes i å beskytte Kongen i krig. 

Bragden ble ikke gjort mindre spesiell av at det var nettopp Kong Haakon som var den nasjonale samlende kraft, symbolet på det frie Norge, under den andre verdenskrig.

Det var derfor med en viss ærefrykt at monumentet over de falne Gardister ble avduket av Kong Haakon den 24 Juni 1948. Selv om Garden da var gjenopprettet og i full operativ stand, og kongen uttalte at ‘minnet om vår trengsels tid allerede er begynt å blekne’4 så står 24 juni som et klart symbolsk skille mellom den nye og den gamle Garde.

Gardesjef Petersson uttalte at ‘vår gjeld til dem som ved denne anledning ga det beste de hadde å gi kan aldri bli gjort opp. Det har siden frigjøringen vært helt på det rene at det først og fremst sto opptil Garden å bevitne dem denne heder, og vi har ansette det for å være maktpåliggende for oss, at vi ikke har kunnet regne med å være kommet ordentlig i gang igjen etter krigen før vi hadde fått vist i ord og gjerning hva vi skyldte dem.

De har føyd et ærefult blad til Gardens historie, og deres minne vil for all fremtid bli vernet om av kommende generasjoner som det dyrebareste vi har”.

4. Gardekompani
3-5-1955 – 15-5-1956


Pappa står i andre rekke under H.M. Kong Haakon, nummer tre fra høyre. Den gang Løytnant Horntvedt:

Da mamma og pappa giftet seg og flyttet til Oslo, bodde de hos operasanger Bye (faren til Erik Bye) til pappa fikk bygget ferdig deres første hus.

En gang han var vaktkommandør på Skaugum og mamma var der på besøk, kom Kong Olav (den gang kronprins Olav) ned personlig med melk og kaker til dem i vakthuset sammen med barna Astrid, Ragnhild og Harald :)


Kunngjøring fra Det Kgl. Slott. Oslo.

25 november 1955

Fra

H.M. Kongens Hoffmarskalk

Herr løytnant O. Horntvedt.

I anledning av H.M. Kongens 50- års regjerings-jubileum har Hans Majestet tildelt Dem sin jubileums-medalje, som oversendes hermed.

Medaljen bæres efter Kroningsmedaljen.

Ærbødigst

Ingv. Smith – Kielland.


Jeg fant også en avisartikkel fra 8. mai 1940 der Smith – Kielland ble nevnt:

Med saks gjennom dagspressen

Så fant jeg invitasjonen pappa fikk til H.M. Kongens gardes 100 års jubileum. Gøy :)

Festmiddag

15. november 1956

Meny

Kold Laks m/fløtepepperrot

Kalvestek m/grønnsaker

Is m/frukter

Kaffe avec

VINE:

Bordeaux Blanc

Medoc

Amontillado

Pils – Farris

Pjolter

Ved siden av å være yrkesbefal, var pappa bedriftsøkonom, byggmester og arkitekt, og tegnet og bygde selv blant annet to av de tre eneboligene han og mamma bodde i på Bekkestua, i Bærum og på Nordstrand samt svømmebassenget i Husebyleiren i Kongens Garde. 

Her er bilder fra et av husene han bygget til seg og mamma på 50 tallet på Bekkestua. Akkurat slik så det ut når vi besøkte nåværende eiere i august 2010, som i 1950. Det var mamma som laget muren på huset:

Kong Haakon VII (1872-1957) ankommer Norge med skip fra København 25. november 1905 med sønnen kronprins Olav (seinere kong Olav) på armen. Statsminister Christian Michelsen ønsker den nye kongen velkommen:

Daværende prins Carl og prins Alexander, senere kong Haakon og kronprins Olav av Norge. Udatert foto, tatt før 1905:

Kong Haakon 25. november 1905 sammen med sin kone Maud og deres sønn Alexander, som ble gitt navnet Olav:


Prinsessene Ragnhild og Astrid vinker til folket fra Stiftsgården i Trondheim etter signingen av kong Olav i Nidarosdomen i juni 1958. Kong Olav står til venstre, mens kronprins Harald står til høyre:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar